Tagi
#koncert  (95)

Zamów Newsletter

Wysłano
X

Yasmin Levy – izraelska piosenkarka wykonująca muzykę sefardyjską, inspirowaną flamenco - 24 marca 2012 wystąpiła w Łaźni Nowej.

Yasmin Levy (ur. 23 grudnia 1975 w Jerozolimie) – izraelska piosenkarka. Wykonuje przede wszystkim muzykę sefardyjską, inspirowaną flamenco. Śpiewa w ladino, zapomnianym języku hiszpańskich Żydów. Charakterystyczną innowacją jest włączenie elementów flamenco i użycie takich instrumentów jak oud, skrzypce, wiolonczela i fortepian.

Pierwszy album Romance & Yasmin z 2000, dostał nominację w kategorii "najlepszy debiut" World Music Award magazynu muzycznego fRoots i programu BBC Radio 3. Drugi album La Judería (hiszp: "Dzielnica żydowska"), zawiera m.in. popularne piosenki z filmu Vengo. W 2006 dostała kolejną nominację w kategorii Culture Crossing a w 2007 w kategorii "Mid East & North Africa"

Jej nieżyjący już ojciec, Yitzhak Levy, był pionierskim badaczem długiej i bogatej historii muzyki ladino i kultury diaspory hiszpańskich Żydów.

Dyskografia

    2000: Romance & Yasmin
    2005: La Judería
    2006: Live at the Tower of David, Jerusalem
    2008: Mano Suave
    2009: Sentir

Oficjalna Strona

http://www.yasminlevy.net/

 

Kraków - 24.03.2012

Teatr Łaźnia Nowa

Otwarcie wejść 19:00 Start 20:30

2012-03-24

Yasmin Levy

Data publikacji
24 marca 2012

Teatr Łaźnia Nowa

os. Szkolne 25 Kraków   biuro@laznianowa.pl   sekreteriat: 12 425 03 20     bilety: 12 680 23 41

Teatr Łaźnia Nowa

os. Szkolne 25 Kraków   biuro@laznianowa.pl   sekreteriat: 12 425 03 20     bilety: 12 680 23 41

Yasmin Levy

Następna Poprzednia
Muzyka zespołu QUEEN Symfonicznie
"Matka Gyubala Wahazara wg Witkacego"