Tagi
#modernizacja  (24) #modernizacja grudzień  (2)

Zamów Newsletter

Wysłano
X


Na Osiedlu Szkolnym pojawiła się “przesyłka” szczególnie wyczekiwana przez stałych bywalców naszego teatru. Mowa o całkiem nowej widowni, która pozwoli w bardziej elastyczny sposób kreować sceniczną przestrzeń. Zarówno z myślą o samych widzach, jak i twórcach teatralnych.

Na widownię zakupioną w ramach grantu z funduszy EOG i funduszy norweskich, składają się dwie odrębne instalacje firmy NIVTEC. Każda z nich to 12 metrów szerokości i 10 metrów głębokości. Całość bazuje na lekkich, ale wytrzymałych podestach, które mogą być łączone na różne sposoby. Tworząc standardową widownię albo taką przedzieloną sceną, miejsca dla widzów okalające scenę lub swoistą bieżnię. Jedna z instalacji może być użyta również jako przestrzeń sceniczna dla twórców danego spektaklu.  

Warto dodać, iż dzięki mniejszej liczbie nóżek podestów, montaż konstrukcji odbywa się szybciej. Pozwala to np. w ciągu jednego dnia na zmianę usytuowania widowni, jeśli nazajutrz grana jest sztuka o innym układzie scenicznym. Nie bez znaczenia są też kwestie bezpieczeństwa - podesty zabezpieczają z obu stron solidne barierki.

Wyczekiwana przesyłka została już przez teatralną obsługę rozpakowana i zamontowana. Jako pierwsza skorzysta z niej publiczność festiwalu Boska Komedia.

 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć autorstwa KLAUDYNY SCHUBERT

2015-12-09

Nowa widownia dla łaźniowej widowni!

Data publikacji
09 grudnia 2015

Teatr Łaźnia Nowa

os. Szkolne 25 Kraków   biuro@laznianowa.pl   sekreteriat: 12 425 03 20     bilety: 12 680 23 41

Teatr Łaźnia Nowa

os. Szkolne 25 Kraków   biuro@laznianowa.pl   sekreteriat: 12 425 03 20     bilety: 12 680 23 41

Nowa widownia dla łaźniowej widowni!

Następna Poprzednia
Pierwsza gra teatralna w konwencji escape room!
PURGATORIO - premiery Festiwalu Boska Komedia